Bedrövelse

Näverhägg. Bild från Rydlinge plantskola.
När vi flyttade in i vårt hus för ca tre år sedan fanns en liten skog på baksidan av tomten bredvid vår. I huset bodde en äldre kvinna som efter något år sålde huset till en byggfirma som såg sin chans att tjäna lite extra pengar på att stycka tomten. Innan försäljningen av tomten togs de flesta träden ner men man sparade några träd, bl a de som stod längs med tomtgränsen mot vår tomt. Redan då kändes det otroligt sorgligt när all den grönskan försvann och med den en hel del fåglar och andra djur som bodde där. Nu ska det byggas hus på den styckade tomten och igår och idag fälldes de sista träden och det är så otroligt sorgligt att se den stora tomma ytan där det tidigare var så grönt. Vår trädgård har också förlorat en del av sin inramning och nu måste något göras för att få tillbaka det lummiga och grönskan och hindra vinden som nu har fått fri väg in i vår trädgård.

Prakthäggmispel. Bild från Odla.nu.
Jag har börjat kolla runt hos handelsträdgårdarna här i Stockholmsområdet efter stora buskar och träd att plantera istället för de borttagna träden. Näverhägg, prakthäggmispel och glanskörsbär är lite av det jag tittat på. Näverhägg och glanskörsbär har otroligt fin bark och blommar fint på våren. Det gör även prakthäggmispeln som dessutom får en fin röd färg på hösten. De har också gemensamt att det går att köpa rätt stora exemplar av dem utan att bli helt ruinerad.

Glanskörsbär. Bild från mailordertrees.co.uk.
Imorgon blir det ett besök på trädgårdsmässan i Älvsjö. Kanske kan jag få lite tips där också. Hur som helst ska det bli jättekul med trädgårdsmässan, det är lite en start på trädgårdsåret för mig.

Kommentarer

Populära inlägg