I trädgården 2010


Efter en lång hård vinter började snön smälta bort i april och krokusarna började sticka upp genom det tunna snötäcket. Det kändes som att det var hopp om våren trots allt.


I slutet av april och början av maj började jag årets grävande i trädgården med att göra klart den stora lite asieninspirerade rabatten ner i vänstra hörnet av tomten, bakom huset. Mängder och åter mängder av sten i varierande storlekar grävdes upp och kalkfri torv blandades ner i den sandiga jorden.


 Det första nya som kom ner i jorden här är den japanska lönnen 'Osakazuki'. Den får senare sällskap av lila irisar, nävor, blekgul sockblomma, hostor och azaleor. Längst ner i rabatten har jag satt prydnadsgräs och den röda japanska lönnen 'Garnet'. Jag hade inte nån bra bild på rabatten som den var i slutet av sommaren men det får jag ordna nu i sommar i stället.
 

I slutet av maj blommar tulpanerna som mest och bäst. Jag har satsat på vita, rosa och lila tulpaner, samma färger överallt så att det ska vara lätt att fylla på med mer lökar när det börjar glesa ut i rabatterna.


I slutet av maj beställde vi också 14 ton jord. Stora delar av den jorden användes till att reparera gräsmattan på framsidan av huset. Tidigare ägare hade parkerat bilar på gräsmattan och det var ganska djupa hjulspår en bra bit in på tomten. Varför man valde att ställa bilen här är rätt svårt att förstå eftersom vi har en infart på tomten som rymmer 6-7 bilar samtidigt. Resten av jorden har använts på massor av olika ställen på tomten men när snön kom i november var det fortfarande en del jord kvar.






Så här såg det ut när jorden kommit ut på gräsmattan. Så här i efterhand ser det inte ut som så mycket jord men jag kommer ihåg att jag tippade hur många skottkärror med jord som helst. Gräsfrön såddes i massor och vattenspridaren gick varm under sommaren för att inte hettan skulle ta kol på det nya gräset som kom upp. I höstas hade alla ytor där jord lagts ut blivit gröna och gräsmattan såg riktigt fin ut.


Under sommaren blommade det för fullt överallt och alla mina rosbuskar fick blommor. Jag fick äntligen se de vackra blommorna på rosen 'Constance Spry', året innan hann rådjuren äta av alla knopparna innan de hann slå ut.


I juli, under några av de varmaste dagarna på sommaren, började jag gräva för en ny trädgårdsgång mellan den grusade infarten och altanen. Arbetet gjordes ordentligt från grunden så att gången förhoppningsvis ska hålla sig jämn och fin länge, länge. Som vanligt massor av sten i den sandiga jorden.


Efter mycket hårt arbete och mängder av stensågande blev gången äntligen klar och vi blev jättenöjda med den. Nu i vinter är vi så glada att vi gjorde det här i somras, det är så mycket lättare att skotta sig fram till huset när det ligger stadiga jämna stenar i botten.


Under sommaren jobbade vi också på med slänten nedanför huset där det tidigare stod en stor ful fläkt till luft-vatten-värmepumpen vi tog bort i november -09. Ett stort betongfundament drogs bort med hjälp av folkabussen, isodrän och markduk fixades till bättre längs med grunden och ca 20 skottkärrslass med jord hälldes såg det ut som på bilden. Efter några besök på handelsträdgården och lite delande av egna växter finns här nu bl a hortensia, hostor och alunrot.


Hösten kom sakta men säkert och med den massor av äpplen. Äppelmos i mängder kokades och vi åt äppelkakor och pajer tills det sprutade ut genom öronen. En hel del äpplen sitter fortfarande kvar i träden och förser de lite större fåglarna, koltrast och nötskrika, med välbehövlig mat i snöyran.


Hösten bjöd också på vackra höstfärger i trädgården. Lönnarna och den vingade benveden sprakade i röda färger och prydnadsgräsens fina vippor smyckade rabatterna. Det kommer bli helt fantastiskt när lönnarna och gräsen vuxit till sig mer, jag vill verkligen att trädgården ska värd vistas i hela året om det går.

I mitt huvud finns massor av planer för trädgården och vi får väl se vad som händer det här året.

Kommentarer

Populära inlägg